Türkiye Kamu-Sen Araştırma Geliştirme Merkezi’nin yapmış olduğu 2018 Ağustos ayına ait asgari geçim endeksi sonuçları açıklanmıştır. Türkiye İstatistik Kurumu’ndan alınan Ağustos 2018 fiyatlarına göre yapılan araştırmada çalışan tek kişinin yoksulluk sınırı 2.905,50 TL olarak hesaplanmıştır. Dört kişilik bir ailenin asgari geçim haddi ise 5.978,82 Lira olarak belirlenmiştir. Sonuçlar, dört kişilik bir ailenin asgari geçim haddinin bir önceki aya göre %1,92 oranında arttığını göstermektedir. Çalışan tek kişinin açlık sınırı da bir önceki aya göre %2,53 oranında yükselmiş ve 2.240,64 Lira olarak hesaplanmıştır. Türkiye’de 4 kişilik bir ailenin ortalama gıda ve barınma harcamaları toplamı ise 2018 yılı Ağustos ayında 2.271,74 Lira olarak tahmin edilmiştir.
Yapılan araştırmada, 4 kişilik bir ailenin sağlık kuruluşlarının belirlediği gibi sağlıklı bir biçimde beslenebilmesi için gerekli harcamanın Ağustos 2018 verilerine göre günlük 46,64 TL olduğu belirlenmiştir. Ailenin aylık gıda harcaması toplamı ise 1.399,32 TL olmuştur. Ağustos 2018 itibarı ile ortalama 3.419,32 TL ücret alan bir memurun ailesi için yaptığı gıda harcaması, maaşının %40,92’sini oluşturmuştur. Türkiye İstatistik Kurumu verilerinde 872,42 TL olarak belirlenen kira gideri ise Ağustos 2018 ortalama maaşının %25,51’ine denk gelmiştir. Buna göre bir memur, ortalama maaşının %66,43’ünü yalnızca gıda ve barınma harcamalarına ayırmak zorunda kalmıştır. Diğer ihtiyaçlarını karşılamak için ise maaşının %33,57’si kalmıştır. Ortalama ücretle geçinen bir memur ailesinin ulaşım, sağlık, eğitim, haberleşme, giyim gibi diğer zorunlu ihtiyaçlarını karşılaması için Ağustos 2018 maaşından geriye yalnızca 1147,87 TL kalmıştır.
GENEL BAŞKAN ÖNDER KAHVECİ: EKONOMİK DAR BOĞAZ EN ÇOK SABİT VE DAR GELİRLİYİ ETKİLİYOR
2018 Ağustos ayı asgari geçim endeksi sonuçlarını değerlendiren Genel Başkan Önder Kahveci, sabit ve dar gelirlinin ekonomik çıkmaz içinde olduğunu söyleyerek gerekli tedbirlerin alınmasını istedi. Kahveci eylül ayının gelmesiyle birlikte okul masraflarının da bütçeye ek yük getirdiğini vurgulayarak şu ikazlarda bulundu:
“Başta memurlarımız ve emeklilerimiz olmak üzere dar ve sabit gelirli, bugünlerde ekonomik dar boğazı daha çok hissetmektedir. Temel harcama kalemlerinde yaşanan artış bir tarafa, eylül ayının gelmesiyle birlikte okul masrafları da vatandaşın belini bükmüştür. Yetkili konfederasyonun öngörüden uzak imzaladığı toplu sözleşmedeki artış oranlarının tamamen ortadan kalktığı bir ekonomik tablo ile karşı karşıyayız. Tek kişinin yoksulluk sınırının 3 bin TL’ye dayandığı araştırmada da ortaya çıktığı üzere memur maaş zammı çoktan pula dönmüştür.
Hal böyle iken, borç harç içinde geçinmeye çalışan memurlarımız ve emeklilerimiz için acilen tedbir alınması gerekmektedir. Piyasaları canlandıracak olan yine memurlar ve emeklilerdir. Bu gerçek doğrultusunda yetkilileri iş işten geçmeden tedbir almaya çağırıyoruz. Yerli ve milli üretim ve tüketim için çağrılarımız ilk günden beri devam etmektedir. Memurlarımızın ve emeklilerimizin desteklenmesi halinde ekonomik duruma en büyük katkıyı yine sabit ve dar gelirliler sağlayacaktır”